De 5 belangrijkste ontwikkelingen van zonnelichtmasten

De laatste jaren is de efficiëntie van lichtmasten op zonne-energie enorm verbeterd. Hierdoor verwachten wij steeds meer zonnelichtmasten in het straatbeeld te gaan zien. Omdat ze mooi zijn, duurzaam, betrouwbaar en omdat kabels trekken niet meer nodig is. Hier lees je de 5 belangrijkste ontwikkelingen van zonnelichtmasten.

1. Efficiëntere leds

De lichtprestatie van leds is in 16 maanden tijd met ruim 40 % verbeterd

Gemiddelde lichtkracht van de led op deze breedtegraad
Watt x Lm/W = LUMEN

  • 6,6 x 120 = 792 lm (led tot eind 2015)
  • 6,6 x 138 = 910 lm (led tot mei 2016)
  • 6,6 x 200 = 1320 lm (nieuwste Photinus led)

Dankzij deze efficiëntieslag geven de ledlampen meer of juist langer licht bij dezelfde hoeveelheid energie.

2. Betere accu’s

Er is nu een alternatief voor traditionele loodaccu’s. De LiFePo4 accu lost het probleem op van temperatuurgevoeligheid en sulfatie. Dit betekent een langere levensduur van maar liefst 8 jaar met behoud van capaciteit. Daarbij is de accucapaciteit vergroot van 18 Ah naar minstens 36 Ah. Voor wie echt hoge eisen stelt, is zelfs een accucapaciteit van 60 Ah beschikbaar.

3. Langere autonome brandtijd

De autonomie van lichtmasten op zonne-energie heeft een sprong gemaakt van 3 naar 6 dagen. Niet alleen doordat de verbeterde accu’s ook bij temperaturen onder nul kunnen opladen. Maar ook doordat de sturing van de accu’s intelligenter is. Als het langere tijd slecht weer is, passen de lichtprestaties zich automatisch aan.

4. Mooier design

Naast aandacht voor techniek, is er steeds meer aandacht voor design. Bijvoorbeeld met 360 graden geïntegreerde zonnecellen en op elkaar afgestemde materiaalkleuren. Volledig in donkere poedercoating zien zonnelichtmasten er heel elegant uit.

5. Betaalbaar

Zonnelichtmasten zijn lang niet zo duur als mensen vaak denken. Daarbij zijn de installatiekosten lager dan bij traditionele straatverlichting. Reken maar uit: geen kosten voor kabels en aansluiting op het energienet. Wist je dat een aansluiting op het energienet snel € 300 per mast kost? Moet je ook nog minimaal 25 meter kabel aanleggen voor verlichting op een locatie? Dan is het inmiddels voordeliger om een lichtmast op zonne-energie te plaatsen. En natuurlijk ook beter voor het milieu.

Meer weten over zonnelichtmasten?

Bekijk meer openbare verlichting op zonne-energie

Vraag vrijblijvend advies aan