Om deze reden branden zonnelichtmasten de hele winter door

Nederlandse winter is geen probleem voor zonnelichtmasten

Veel mensen denken dat zonnelichtmasten in de winter niet doorbranden. Maar dat is echt verleden tijd. We hadden de donkerste decembermaand in 50 jaar tijd. Zélfs toen hebben onze zonnelichtmasten zich bewezen door gewoon door te branden.

Waarom onze zonnelichtmasten de Nederlandse winters wel aankunnen? Wij hebben de juiste balans gevonden tussen prestaties van de zonnecellen, capaciteit van de accu en intensiteit van het lichtprogramma.

De juiste combinatie van factoren

Onze ervaring is dat het succes van een zonnelichtmast afhangt van de juiste combinatie van factoren. Om tijdens de wintermaanden door te branden moeten zonnelichtmasten:

  • Zoveel mogelijk zonne-energie opwekken. Hiervoor moeten de zonnecellen optimaal presteren.
  • Voldoende zonne-energie opslaan in de accu. Zowel de capaciteit van de accu als de levensduur zijn hierbij essentieel.
  • Zuinig omgaan met energie. Hiervoor worden de zuinige ledlampen gecombineerd met een energiezuinig lichtprogramma.

Zo kunnen zonnelichtmasten zeker 6 dagen met slecht, donker weer overbruggen. Deze winter hebben de zonnelichtmasten zich zeker bewezen tijdens een periode met zelfs 10 donkere dagen.

Betere prestaties van de zonnecellen

De laatste jaren zijn zonnecellen steeds beter gaan presteren. Het is onze Oostenrijkse producent Photinus gelukt zeer efficiënte cellen te ontwikkelen. Zo kan er veel meer zonne-energie worden opgewekt. Bovendien kunnen de modellen met verticale solarmodules ook diffuus licht opvangen en hebben ze geen last van de sneeuw.

Grotere capaciteit en langere levensduur van de accu

In Nederland passen we alleen accu’s toe met een minimale capaciteit van 36 Ah. Dat is normaal aan de ruime kant, maar geeft tijdens de wintermaanden extra zekerheid. Ook vermogensverlies wat door de jaren heen ontstaat, kan de accu zo makkelijk opvangen. Bovendien zit de accu in de mast, 10 tot 20 centimeter onder de grond. Hier heb je minder last van temperatuurschommelingen en dat geeft de accu een langere levensduur. De accu’s gaan zeker 8 jaar mee.

Energiezuinige lichtprogramma’s

Alle zonnelichtmasten beschikken over verschillende energiezuinige lichtprogramma’s. Zo verbruiken de ledlampen niet meer energie dan nodig. De zonnelichtmasten hebben een standaard fabrieksinstelling waarbij de lichtintensiteit ’s nachts teruggaat naar 40%. De lichtopbrengst is dan nog steeds goed.

Nederlandse winter is geen probleem voor zonnelichtmasten

Afgelopen winter sneeuwde het in Nederland en gold voor veel plaatsen code rood. Het slechte weer hield een aantal dagen aan. We hadden de donkerste decembermaand in 50 jaar tijd. Zélfs toen hebben onze zonnelichtmasten zich bewezen door gewoon door te branden. Dat maakt zonnelichtmasten geschikt voor verlichting van fietspaden, parkeerplaatsen en wegen in heel Nederland.